Foodie

Dapur Mameen: Ban-Egg Bread

Assalamualaikum.

Bila dah jadi mak ni, terfikir je nak masak apa untuk anak. So, antara favourite menu untuk breakfast kat rumah ni—Ban-Egg Bread. Nama melayunya Roti Pisang bersalutkan telur. Nak buat pun mudah je.

Ban-Egg Bread

Bahan-bahan

  • 2 keping Wholemeal
  • 1 biji telur
  • Daun bawang
  • Lada hitam
  • 2 pisang emas
  1. Pecahkan telur ke dalam bekas.
  2. Potong daun bawang, masukkan ke dalam bekas berisi telur tadi.
  3. Letakkan sedikit lada hitam dan kacaukan.
  4. Kemudian, potong pisang mengikut ketebalan yang sesuai dan asingkan.
  5. Panaskan kuali. Masukkan roti di dalam bekas berisi telur, biarkan telur meresap ke dalam roti dan goreng.
  6. Letakkan pisang yang telah dipotong di atas roti. Alihkan. Lagi sedap boleh tambah cheddar cheese.
  7. Sedia untuk dihidang.

Semoga perkongsian menu mudah ini dapat dinikmati semua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s