Makan Angin

Makan Angin: Bumi Kemboja

Bukan karangan sekadar catatan perjalanan.

Good people still exists so do bad people. Still kena hati-hati. I love making someone happy and comfortable with me. It’s okay for me to give them presents. It’s one of my way to say thank you to them. But not everyone will appreciate you.

Bunga halus pun dijadikan lanskap simple

Masa pergi bercuti di Bumi Kemboja ramai yang tak percaya pergi berdua, je ke? Berani ke? Orang kat sana macam mana? Orang lain pergi dengan famili, mak ayah. Saya pergi dengan mak je. Bila lagi nak bermanja jalan dengan mak. So, berbaik sangka 24 jam dan doa semua berjalan lancar.

1. Sampai je Phnom Penh Airport, kami jumpa tour guide, Zahri Phnom Penh kat luar pintu ketibaan. Sepanjang trip kami kat sana, dia yang jaga. Siap belanja kami air tebu+limau. Serius, air ni umph lain macam. Kemudian, cari makanan untuk burung merpati yang murah. Hantar kami sampai dalam bas nak ke Siem Reap.

2. Disebabkan letih yang amat, lapar pun ada. Kami singgah satu restoran ni untuk beli lauk bungkus, makan kat hotel. Soup Kiev atau nama lainnya sup sayur campur. Saya request nak sudu & mangkuk plastik. Tak sangka pula, dia bagi dua camca besi dengan nasi lebih kat kitorang. Confirm lah, saya makan habis. Hihihi.

3. Dalam bas nak pergi Siem Reap, jumpa seorang lelaki Kemboja. Dia seorang je yang saya rasa boleh berkomunikasi. Bila nak minta selimut lebih kat krew bas tu sebab sejuk, dia siap offer nak bagi selimut dia sendiri & tolong tutupkan aircond. Sampai kat Angkor, siap ajak breakfast & lunch. Tapi terpaksa tolak. Anyway, thanks, Py.

Rasa bangga bila tengok gambar ni kat Royal Palace. Pertemuan Tunku Abdul Rahman dengan Putera Norodom Sihanouk.

4. Masa kat Siem Reap, tour guide kami Sakirin. Memang baik. Layan kami ambil gambar. Bagi kami satu ikat pisang untuk makan. Hihi. Banyak sangat. Sampai balik, kami tak sempat makan. Nak naik van balik ke Phnom Penh pun, dia tunggu sampai van bergerak.

5. Dalam van, kami jumpa sorang lelaki Canada pula, Ned Taylor. Baru umur 18 tahun, dah travel seorang diri. Jealous kot. Sangat peramah, siap duduk bersimpuh sambil sembang. Banyak sembang pasal travel. One thing he wants people to know is, Canadian is polite people. Dia bangga dengan PM dia yang handsome & suggest untuk datang Canada negara yang cantik. Bila search nama dia.. rupanya ahli politik muda kat Canada. Keesokannya, dia dah terbang ke Australia.

6. Lagi sekali jumpa Zahri kat Phnom Penh. Van berhenti je, kami dah nampak dia kat luar. Siap call driver lagi bila nak sampai. Memang jaga kami habis. Sampai mak saya cakap, macam dah kenal lama. Terima kasih banyak.

Walaupun kita ni bangsa lain, agama lain, negara pun lain. Tapi hubungan kemanusiaan tu masih wujud. Semua agama ajar buat kebaikan. Kita je salah guna kebaikan tu. Sekian.

Tour Guide yang boleh dipercayai. Fasih berbahasa Melayu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s