Foodie

Dapur Mameen: Banana Pancake

Bahan-bahan 4 sudu besar tepung gandum 2 sudu gula perang½ sudu esen vanila 4 pisang emas Cara-cara Lecekkan pisang di dalam mangkuk adunan.Masukkan telur, tepung, dan esen vanila.Gaulkan semua bahan.Panaskan fry pan. Tuangkan adunan pancake menggunakan sudu ke atas pan.Alihkan pancake apabila bahagian atas pancake nampak berbuih. Biarkan dalam seminit, angkat dan hidangkan. Pancake di… Continue reading Dapur Mameen: Banana Pancake

Foodie

Dapur Mameen: Baby Chicken Pasta

Baby Chicken Pasta Assalamualaikum. Kali ni nak share resipi yang kerap anak makan— Baby Chicken Pasta. Bahan-bahan: Minyak Zaitun½ sudu teh bawang putih yang dah dicincang halus½ cawan pasta (direbus dulu. Saya guna brand Kids Prego)Sedikit air rebusan pasta⅓ cawan mixed veggie ¼ cawan ayam filet (dipotong kecil)2 kiub kecil mirepoix (gabungan bawang holland+lobak merah+batang… Continue reading Dapur Mameen: Baby Chicken Pasta

Foodie

Dapur Mameen: Ban-Egg Bread

Assalamualaikum. Bila dah jadi mak ni, terfikir je nak masak apa untuk anak. So, antara favourite menu untuk breakfast kat rumah ni—Ban-Egg Bread. Nama melayunya Roti Pisang bersalutkan telur. Nak buat pun mudah je. Ban-Egg Bread Bahan-bahan 2 keping Wholemeal1 biji telurDaun bawangLada hitam2 pisang emas Pecahkan telur ke dalam bekas.Potong daun bawang, masukkan ke… Continue reading Dapur Mameen: Ban-Egg Bread