Foodie, Uncategorized

Dapur Mameen: Kek Pisang Moist & Gerenti Sedap.

Bahan-bahan: 8 biji pisang emas (lagi sedap guna pisang yang dah masak ranum—lecek dalam bekas asing)1 cawan gula (kurangkan sikit pun okay, nak rasa sedap lagi campurkan sedikit gula perang 1 sudu)4 biji telur1 cawan minyak1 ½ cawan tepung gandum1 sudu teh baking powder1 sudu teh baking sodaSedikit garam (boleh guna rock salt) Cara-cara: Satukan… Continue reading Dapur Mameen: Kek Pisang Moist & Gerenti Sedap.

Foodie

Dapur Mameen: Agar-agar Si Merah Jambu

Assalamualaikum Hari ni nak share 1 lagi resipi untuk pencuci mulut. Bahan pun tak banyak. Mudah pun mudah. Jimat masa. Saya pun ambil resipi dari cookpad air tangan Puan Norashikin Rahmat dari Jitra. Cuma, saya tukarkan sukatan bahan sikit. Bahan-bahan: biji buah naga (dipotong dadu)2 genggam agar-agar tali (agak-agak je)800 ml air230 ml susu cair½… Continue reading Dapur Mameen: Agar-agar Si Merah Jambu